Ingókövek

Posztolta : , 2017, Mar 2,


Helyszín: Velencei-hegység, Pákozd

Olyan mintha óriások rakták volna össze ezeket a gránittömböket, de keletkezésükre létezik tudományos magyarázat (:

Pandúr-kő és Kocka

A történet azzal kezdődik 280 millió évvel ezelőtt, hogy forró magma siet a felszín felé. Látványos vulkánkitörés helyett azonban a (SiO2-ban gazdag) magma megrekedt néhány km-re a felszín alatt, és csendesen, hosszú idő alatt hűlt ki. Így keletkezett a gránit, melynek ásványait szabad szemmel is jól láthatjuk, hisz bőven volt idejük “megnőni”.

 

Gránit mállási szelvényeHűlés közben azonban csökkent a térfogat és kompenzációként repedések jelentek meg a gránittestben, néhány méteres hasábokra osztva a kőzetet (bal oldali ábra). Később, mikor ezek a felszín közelébe kerültek, a repedések mentén leszivárgó víz mállasztó hatása legömbölyítette éleiket. Felszínre kerülésük után ezeket a formákat szokták gyapjúzsákoknak nevezni. Sok gyapjúzsákból pedig lett a Pandúr-kő :)

A Kocka esete még érdekesebb, ugyanis ebben az esetben nem kerekítődött le a gránittömb. Hogy mi lehet erre a rejtélyre a megoldás? Valószínűleg nagyon gyorsan pusztult a Kocka környéke, annyira gyorsan, hogy a víznek nem volt ideje megdolgozni a tömb éleit.