Szavannai lesen

Posztolta , 2015, Aug 6,


Szavannai lesen

A kép csak illusztráció!

A Csákvári-barlangot (=Báracháza-barlang) székesfehérvári turisták 1925-ben fedezték fel. Az ásatások során mintegy 180 állatfaj maradványait találták meg benne, melyek az elmúlt 12 millió évbe engednek bepillantást. Találtak itt például 10-12 millió éves teknőst, békát, harcsaféléket, hódot, orrszarvút, gumósfogú ősormányost, óriás menyétfélét, zsiráfot, háromujjú őslovat és antilop-féléket is. A leletek között vannak vízben, víz közelben, erdőben élt, és füves pusztákon kószáló fajok is. Felmerül tehát a kérdés, hogy került mindenki egy barlangba?

A csontok kis része a barlangban élt állatoké. A többi maradványt azonban az itt lakó ragadozók hurcoltál be. Hiénák, kardfogú macskafélék és medvék otthonául szolgált e lyuk.

A leletekből azt is megtudhatjuk, milyen volt a környezet 10-12 millió évvel ezelőtt Csákvár környékén. A mélyebb fekvésű területeket mocsár és mocsaras erdő foglalta el, a kiemelt karsztterületen azonban bozótosokkal és száraz erdőkkel tarkított füves puszták váltakoztak.

A munkálatok során megtalálták még a würm eljegesedés idején élt ember eszközeit és ékszereit is. 1982 óta a barlang fokozottan védett, de szabadon látogatható.

Van még itt érdekesség?